Tuesday, September 16, 2014

Kebaikan Makan Coklat

    Coklat adalah sejenis makanan yang digemari oleh semua peringkat umur daripada segenap lapisan masyarakat di seluruh dunia. Coklat telah digunakan dalam penyediaan pelbagai jenis makanan dan minuman kerana khasiat yang terdapat di dalamnya. Namun begitu, masih ada sebilangan masyarakat yang tidak menyukai makanan seperti coklat kerana bagi mereka coklat ini hanya akan mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan mereka. Hal ini jelas sekali salah kerana hasil kajian mendapati bahawa coklat mempunyai banyak kebaikan.
    Antara kebaikan coklat adalah ia dapat melegakan otot. Hal ini demikian kerana coklat mempunyai kandungan serat yang tinggi, karbohidrat, antioksidan, kalsium, fosfat dan vitamin A, B, C, dan D. Oleh itu, masyarakat yang sering bersenam digalakkan untuk mengambil coklat sebagai pemberi tenaga dan untuk meningkatkan tahap pembinaan semula tisu otot dengan cepat. Malah, hasil penyelidikan mendapati bahawa coklat dapat memberikan perasaan yang amat sangat kepada pemakannya. Perasaan gembira ini dapat dirasai ketika coklat mencair di dalam mulut. Dengan ini, masyarakat yang bertenaga dan sentiasa gembira dapat dilahirkan.
    Selain itu, pengambilan coklat juga dapat menimbulkan perasaan relaks. Hal ini demikian kerana bahan kimia teobromina yang terdapat dalam coklat boleh memberikan rangsangan psikologi seolah-olah diri sentiasa bertenaga. Oleh itu, masyarakat yang sentiasa bekerja tanpa mengira masa digalakkan supaya memakan coklat untuk memastikan diri sentiasa bertenaga. Malah, hasil kajian mendapati bahawa ketika makan coklat aromanya mampu merehatkan minda seseorang. Dengan ini, masyarakat yang mindanya tajam dapat dilahirkan.
    Seterusnya, coklat mampu melanjutkan usia seseorang itu dan melambatkan proses penuaan individu yang selalu memakannya. Hal ini demikian kerana sekiranya manusia mengunyah coklat tiga kali sebulan, mereka diramalkan dapat hidup setahun lebih lama daripada orang yang tidak memakan coklat. Oleh itu, individu yang melakukan pekerjaan yang memerlukan mereka sentiasa cantik dan awet muda hendaklah memakan coklat tetapi mengikut kadar yang betul. Malah, coklat juga boleh mengurangkan risiko serangan strok kerana fungsinya yang mampu mencairkan darah dan mengelakkan darah daripada membeku di dalam jantung. Dengan ini, kadar masyarakat yang menghidapi penyakit strok dapat dikurangkan.
    Selanjutnya, kandungan bahan kimia dalam coklat yang diambil juga sesuai untuk melegakan batuk. Hal ini demikian kerana ramuan dalam coklat  yang dipanggil "theobromine" mampu mengurangkan aktiviti sarah vagus. Oleh itu, bagi kanak-kanak atau orang dewasa yang mangalami batuk tetapi tidak suka makan ubat, bolehlah menggantikannya dengan coklat. Malah, penghidap asma juga digalakkan supaya memakan coklat untuk melegakan saluran pernafasan di dalam paru-paru. Dengan ini, masyarakat tidak perlulah memaksa diri atau anak-anak mereka untuk memakan ubat jika megalami batuk kerana mereka boleh menggantikan ubat itu dengan coklat.
    Kesimpulannya, memakan coklat banyak memberikan kebaikan kepada setiap individu. Hal ini demikian kerana sejumlah besar koko yang dinikmati dalam bentuk coklat lazat rasanya dan mengandungi kebaikan semula jadi. Malah secara perbandingan, sekeping coklat susu mengandungi lebih kandungan protein berbanding dengan sebiji pisang, sebatang lobak merah, sebiji oren, sebiji epal atau sejumlah kismis dengan berat yang sama. Kajian telah membuktikan bahawa coklat mengandungi khasiat makanan seimbang. Oleh itu, masyarakat tidak perlulah takut untuk menikmati kelazatan coklat. Namun begitu, masyarakat masih perlu berhati-hati kerana pengambilan coklat yang berlebihan boleh mengakibatkan obesiti.

1 comment: